Conditii medicale speciale

Totul despre contraindicatiile implantului dentar

Anomaliile dentare se impart in doua mari categorii – cu lipsa de substanta si fara substanta. Cele fara lipsa de substanta sunt anomaliile dentare de numar, de forma, de pozitie si de volum si au legatura directa cu tratamentele cu implanturi dentare si aparate dentare.

Anomaliile dentare de numar presupun modificarea numarului de unitati dentare din cavitatea bucala. Aceste anomalii dentare sunt consecinta unor disfunctii aparute chiar in faza de formare a mugurilor dentari si pot modifica numarul dintilor in numar mai mare sau mai mic.

Odata cu pierderea unui dinte au loc modificari ireversibile la nivelul osului. Orice suprafata de os care nu mai este solicitata prin prezenta dintelui se resoarbe, scazand atat din grosime, cat si din inaltime. Aceasta este principala problema cu care ne confruntam atunci cand dorim sa inlocuim un dinte, fie printr-o lucrare, fie printr-un implant dentar.

Atrofia osoasa poate fi cauzata nu doar de edentatie (lipsa dintelui), ci si de instalarea bolii parodontale si de agravarea acesteia in lipsa tratamentului.

Oasele fetei sunt structuri ce sustin muschii si pielea, elemente responsabile de estetica faciala. Cand suportul osos este deficitar, aspectul estetic este compromis, fizionomia aparand mult mai imbatranita comparativ cu varsta reala. Dupa extractia dintelui, in primii trei ani se pierde un total de 30-40% din volumul osului si apoi aproximativ 1-5% pe an. Astfel, acest proces este continuu si poate fi oprit doar prin inserarea unui implant dentar.

Implanturile dentare au devenit astazi solutia ideala de inlocuire a dintilor lipsa, in special din motivul ca beneficiaza de garantii pe viata. Exista insa si situatii in care durata lor de viata poate fi redusa semnificativ. Una dintre acestea este bruxismul, o afectiune cu impact critic asupra implanturilor dentare. Denumit si scrasnit de dinti in timpul somnului, bruxismul poate duce la deteriorarea danturii in timp si chiar la pierderea dintilor.

Primul pas in preventia bruxismului este cunoasterea si intelegerea lui. Astfel se pot reduce semnificativ efectele negative, dand pacientului posibilitatea de a se bucura de implantul sau dentar pentru o perioada foarte lunga de timp. Bruxismul este diagnosticat, de obicei, abia in stadiul in care abrazarea dintilor devine vizibila si afecteaza atat dintii naturali, cat si implanturile dentare.

Tocmai ai fost diagnosticat cu diabet si simti ca viata e pe cale sa ia o directie diferita. Toate rutinele in care ai stai ancorat atatia ani sunt pe cale sa se schimbe. Daca in trecut nu stiai despre diabet decat ca nu ai voie sa mananci dulce, ca trebuie urmezi un tratament medicamentos strict si sa faci insulina sau sa iei pastile pentru a mentine glicemia la un nivel optim, acum medicul diabetolog ti-a prescris un intreg regim de viata format din tratament medical, tratament dietetic si o lista intreaga de restrictii. A trai cu diabet presupune a-ti modifica radical stilul de viata, a introduce in viata ta alte ganduri, alte obiceiuri, alte deprinderi, iar asta nu este deloc un lucru usor.

Modul in care un om reactioneaza in momentul diagnosticului de diabet variaza in functie de varsta de debut si circumstantele in care afectiunea a fost descoperita. Indiferent de varsta la care intervine diagnosticul de diabet, oamenii tind sa prezinte in prima faza reactii negative de revolta si furie. Cele mai negative reactii apar la persoanele care percep acest diagnostic ca o piedica pentru mentinerea stilului de viata cu care erau obisnuiti. Ei trebuie sa remedieze anumite aspecte ce tin de imaginea personala, percepand astfel boala ca pe un handicap major.

Supranumit si “boala secolului”, cancerul este o afectiune intalnita, din pacate, din ce in ce mai des in randul pacientilor, indiferent de varsta. Dupa cum tratamentul cancerului trebuie instituit cat mai rapid, tot asa trebuie respectate si vizitele regulate la medicul stomatolog.

Multi pacienti care sufera de cancer detin informatia total gresita conform careia nu pot beneficia de tratamente stomatologice. In realitate, este deosebit de important sa faca o vizita regulata la medicul dentist, prevenind astfel prin igienizari profesionale si tratari ale cariilor, caderea sau distrugerea dintilor.

Studiile spun ca fumatorii sunt de patru ori mai predispusi la afectiuni orale decat cei care nu fumeaza. Cele mai cunoscute efecte negative ale fumatului asupra sanatatii orale sunt:

  • Bolile gingivale;
  • Ingalbenirea dintilor;
  • Inflamarea glandelor salivare;
  • Respiratie urat mirositoare;
  • Leukoplakia – pete albe in interiorul cavitatii bucale;
  • Cancer oral;
  • Placa/tartru;
  • Pierderea osului si ai radacinei dintilor;
  • Parodontita – inflamarea tesuturilor de sustinere a dintilor.

In general, pentru pacientii cu hepatita B sau C exista un risc de infectare in cazul in care mediul nu este sterilizat corespunzator. Astazi imunizarea impotriva hepatitei B sau C este necesara oricarui staff medical stomatologic inaintea oricarui contact cu pacientul. De asemenea, in majoritatea clinicilor stomatologice, pacientii cu hepatita B sau C pot fi discriminati sau perceputi necorespunzator.

Fiecare lucrare dentara care poate fi dureroasa necesita o anestezie. Prin anestezie se intelege administrarea unei substante care are calitatea de a elimina temporar sensibilitatea, aceasta substanta numindu-se anestezic.

In stomatologie exista doar cateva proceduri care necesita anestezie, cele mai cunoscute fiind vindecarea infectiilor dentare si gingivale si extractiile dentare.

In functie de problema dentara, anestezia poate fi de mai multe tipuri: locala, regionala, prin sedare si generala.

Cand vorbim despre implantologie, trebuie sa stim ca exista cateva contraindicatii absolute. Totodata avem parte si de unele consideratii sistemice, comportamentale si anatomice care ar trebui sa fie evaluate, in special cand este vorba despre un implant dentar in mandibula (maxilarul inferior), unde trebuie sa existe suficient os alveolar.

O contraindicatie relativ importanta este diabetul zaharat de tip II, care necontrolat, poate intarzia procesul de vindecare in cazul oricarui tip de proceduri chirurgicale, din cauza circulatiei periferice reduse.

O principala grija a personalului medical din Clinica dentara Dr. Leahu este preventia. Insasi cheia succesului atunci cand vine vorba de implantologia dentara. Controalele periodice si mentinerea implanturilor prin igienizare, dar si colaborarea periodica eficienta dintre medicii stomatologi si pacienti, asigura o buna desfasurare a tratamentului si o garantie indelungata a protezarii pe implanturi dentare.

Tocmai de aceea, inca de la prima consultatie, pacientului i se aduc la cunostinta si problemele care depind direct de el, pentru mentinerea sanatatii tesuturilor periimplantare. Controlul placii bacteriene trebuie sa inceapa imediat dupa descoperirea implanturilor dentare. Medicul stomatolog, care detine totodata rolul de igienist dentar, colaboreaza impreuna cu pacientul in controlul placii bacteriene. Necontrolata, aceasta poate influenta succesul de durata al implantului dentar.

In mod normal, pana la varsa de 12 ani, toti dintii temporari sau "de lapte", asa cum ii denumim in limbaj popular, sunt inlocuiti de cei permanenti. Din diverse motive, exista totusi si cazuri in care unul sau mai multi dinti definitiv nu s-au format in os si nu pot erupe in cavitatea bucala. In acest caz, dintii temporari care ar fi trebuit inlocuiti cu cei definitivi raman in continuare pe arcadele dentare, provocand probleme estetice si functionale.

GDPR
× Info! Sunt de acord sa apar in statisticile website-ului, ca vizitator. De acord Nu vreau