Produse de ingrijire orala recomandate de Dr. Leahu – Episodul 1

In primul rand, trebuie sa incepem cu produsele esentiale precum periuta dentara si pasta de dinti.

Periutele dentare sunt de 2 tipuri – manuale si electrice. Atat in cazul celor manuale, cat si al celor electrice, este necesara schimbare periutei sau a capatului periutei electrice la maxim 3 luni. In cazul periutelor electrice, perii au un marker care ne anunta cand periuta nu mai este eficienta si este necesara schimbarea capatului. Pentru o mai buna igienizare, noi recomandam folosirea periutelor electrice cu senzor de presiune, pentru a preveni aparitia unor lezeiuni gingivale datorita presiunii excesive aplicata de catre pacient acasa, in timpul igienizarii. Periutele electrice se gasesc pentru achizitie atat in comert, cat si in clinicile noastre.

Alegerea unei paste de dinti pare un lucru facil, insa varietatea de produse ne pune adesea in dificultate. Pasta de dinti cu fluor, cea pentru dinti sensibili, pentru combatarea tartrului, pentru albire sau pentru sangerarea gingiilor sunt doar cateva dintre sortimentele pe care pacientii le pot gasi in comert.

1. Produsele cu efect antibacterian previn gingivita

Placa dentara este un depozit de resturi alimentare si bacterii care se fixeaza pe dinti. Zaharurile continute de aceasta se transforma in acizi care, in timp, afecteaza smaltul dintilor si duc la aparitia cariilor. De asemenea, irita gingiile, favorizeaza gingivita si pierderea prematura a dintilor.

Utilizarea unei paste de dinti care contine complex de staniu (Blend-a-med All In One), o substanta cu efect antibacterian puternic, ajuta la purificarea cavitatii bucale, combate bacteriile si limiteaza aparitia gingivitei. Actiunea acestui produs este progresiva si dureaza cateva ore.

2. Pastele putin abrazive, alegerea celor pentru sensibilitate dentara

Sensibilitatea dentara se manifesta prin dureri scurte, dar violente, provocate de contactul dintelui cu produse reci, calde, alimente dulci, acide sau chiar cu ocazia periajului. Nu se mosteneste genetic, ci este consecinta degradarii coletului dentar. Gingiile se retrag, dezgolind baza dintelui.

Contactul cu alimentele se face traversand dentina spre nervul dintelui, de unde apare durerea. Solutia o reprezinta folosirea unui gel sau a unei paste de dinti foarte putin abrazive, care poate contine fluorinol sau permetol, care se fixeaza pe suprafata dentinei si formeaza un strat protector. Complexul de staniu ajuta la limitarea proliferarii bacteriilor si actioneaza mult timp dupa periaj.

3. Pastele care contin calciu intaresc smaltul

Odata cu trecerea timpului, smaltul care acopera dintii se uzeaza, se subtiaza si este afectat de demineralizare ca urmare a secretiei insuficiente de saliva care iriga dintii si le furnizeaza calciu. Mai mult, gingiile se retrag de pe dinti, acestia se coloreaza progresiv si isi pierd stralucirea.

Riscul aparitiei cariilor si a problemelor gingivale creste in cazul unei secretii reduse de saliva, deoarece aceasta contine substante antibacteriene. Pentru a limita acest proces, se impune utilizarea unei paste de dinti pe baza de peroxid de calciu, care remineralizeaza si intareste smaltul dintilor, eliminand totodata bacteriile responsabile de aparitia placii dentare.

Aceasta molecula are deopotriva efect de albire si atenueaza colorarea suprafetei dentare. Pentru o mai buna eficienta, incercati sa pastrati pentru cateva secunde pasta de dinti in gura inainte de a va clati.

4. Pastele cu bicarbonat elimina petele de pe dinti

Perfect adevarat. Pastele de dinti cu bicarbonat ajuta la albirea superficiala a dintilor, stergand petele de pe suprafata acestora. Ele nu realizeaza o albire definitiva a dintilor, asa cum se obtine in urma tratamentelor de albire.

Este ideala folosirea unor astfel de produse dimineata, dupa consumarea cafelei, deoarece inlatura foarte bine urmele maronii lasate de obicei de populara bautura.

5. Pastele cu fluor, recomandate de stomatologi

Fluorul este un mineral ce ajuta la consolidarea smaltului dentar si la prevenirea cariilor. Poate fi folosit, la recomandarea medicului, atat in aplicatii externe, sub forma de pasta de dinti imbogatita cu fluor, cat si intern, sub forma de comprimate sau sare fluorizata. Se gaseste in cantitati variabile si in alimente ori apa de baut. Asigurarea unei doze ideale zilnice de fluor (0,05 mg/kg) poate ajuta la prevenirea cariilor.

Atentie insa, supradozarea poate duce la aparitia fluorozei, afectiune ce se manifesta prin prezenta ireversibila pe suprafata dintilor a unor pete albicioase. Suplimentarea cu acest mineral se recomanda copiilor mici, pana la 2 ani, care nu au alta sursa de fluor. Intre 2 si 12 ani, prescriptia de fluor ca medicament se face in functie de obiceiurile familiale privind alimentatia si igiena dentara adoptata.

Dupa 12 ani, perioada de mineralizare a dintilor temporari este definitiva si eventualitatea unei suplimentari, in afara cantitatilor continute de pasta de dinti, nu mai este oportuna.

Sursa: Sfatulmedicului.ro