Anestezia si riscul de a „nu tine”

Nici o lucrare dentara dureroasa nu poate fi desfasurata fara anestezie. Intelegem prin aceasta administrarea unei substante numite anestezic, care are abilitatea de a elimina pentru o perioada de timp sensibilitatea.

In stomatologie exista cateva proceduri care nu pot fi desfasurate in lipsa anesteziei, dintre care cele mai cunoscute sunt vindecarea infectiilor dentare si gingivale si extractiile dentare.

In functie de problema dentara, anestezia poate fi:

Anestezie locala

Cea in cadrul careia se folosesc substante anestezice locale, care elimina durerea pentru o scurta perioada de timp, doar intr-o anumita zona a gurii. Este cel mai folosit tip de anestezie in stomatologie. Medicii stomatologi o utilizeaza atunci cand efecteaza obturatii dentare sau inainte de a pune coroanele dentare. Anestezia locala este la randul ei de doua tipuri:

  • Topica – de suprafata – Efectuata prin aplicarea substantei anestezice direct pe gingie. Acest anestezic este sub forma de spray, pasta, gel, unguent sau lichid si poate fi folosit pentru amotirea zonei, inainte de a administra un alt tip de anestezic, de cele mai multe ori injectabil.
  • Injectabila – Anestezicul se administreaza prin injectare in tesutul sau in jurul tesutului asupra caruia urmeaza sa se efectueze o interventie chirurgicala stomatologica.

Anestezie regionala

Numita si bloc nervos din cauza faptului ca amorteste o zona a corpului, in timp ce pacientul este constient.

Anestezie prin sedare

Ea este administrata de obicei cu anestezia locala. Sedarea poate fi de doua tipuri, cu gaz inhalator sau intravenoasa. Sedarea profunda, inconstienta, este absolut mandatorie atunci cand se efectueaza lucrari stomatologice complexe, in timpul carora pacientul nu va putea raspunde normal comenzilor verbale si nu va putea respira de unul singur.

Anestezie generala

Efectuata pe cale intravenoasa sau prin inhalare de gaz anestezic, anestezia generala are rolul de a induce pacientul intr-o stare de inconstienta. Ea este folosita in cazul foarte rare, precum cele in care pacientul are o fobie stomatologica sau in cazurile in care cea locala nu are efect sau nu poate fi efectuata.

Riscurile anesteziei in stomatologie

  • Zona anesteziata nu amorteste, fapt datorat unei infectii. Printre pacientii care s-a demonstrat ca sunt mai dificil de anesteziat, se numara cei alcoolici sau aflati sub influenta alcoolului la momentul interventiei;
  • Dureri foarte mari la injectare. Acest lucru se intampla atunci cand acul penetreaza direct terminatiile nervoase sau o artera. Probabilitatea acestui risc este mai mare la pacientii cu o greutate corporala mica;
  • Dureri dupa interventie;
  • Amorteala prelungita;
  • Leziuni vasculare sau nervoase;
  • Pareza temporara (o ora) a nervului facial in cursul anesteziei pentru dintii inferiori;
  • Reactii alergice sau de hipersensibilitate. Este bine ca, inainte de anestezia locala, sa se efectueze un test alergologic;
  • Alte riscuri accidentale cum ar fi convulsiile, pierderea cunostintei, fluctuatia glicemiei sau infarctul miocardic.