Adevarat sau fals? Mituri despre implanturile dentare

Stomatologia este o ramura medicala cunoscuta pentru temerile create pacientilor. De cele mai multe ori, acestea sunt mituri, false credinte dezmintite de tehnologia si competenta cu care suntem astazi tratati ca si pacienti. Frica naste informatii false, care se raspandesc cu mare rapiditate intre cei neavizati, uneori mai rapid decat cele adevarate, despre tratamentele de calitate, cu rezultate excelente.

Implantul dentar a devenit o procedura simpla si rapida, odata cu progresele tehnologice si gradul crescut de profesionalism al medicilor. Totusi, inca exista un numar foarte crescut de persoane care cred ca acest concept medical implica atat de multa durere, incat mai bine renunta la mancarea solida si la zambetele largi.

Asadar, va invitam sa daramam bariera si sa dezmintim toate aceste mituri nefondate despre implantul dentar!

1.Organismul poate respinge implantul dentar

In media se discuta de multe ori despre esecuri in transplanturile de organe. Diferenta dintre un organ si un implant dentar este de la cer la pamant. Implantul este un corp strain, realizat din titan de inalta puritate, minim invaziv din punct de vedere biologic, fata de care organismul nu reactioneaza nici pozitiv, nici negativ. Implantul este realizat dintr-un material biocompatibil, care perminte integrarea biologica a acestuia in os, rapid si fara niciun fel de complicatie. Cazurile nefericite sunt extrem de rare, de maxim 2% si asta numai daca pacientul are o alergie la obiecte din metal, are o igiena orala deficitara, neglijenta sau daca procedura nu a fost realizata corect.

2.Implantul dentar doare foarte tare

Desi conceptul in sine presupune o interventie chirurgicala de inserare si protezare, nimic nu se desfasoara fara anestezie locala-regionala, deci nu doare. Dupa ce efectul anesteziei dispare si inflamatia locala se instaleaza, este posibil sa apara un usor disconfort, dar care va disparea odata cu administrarea antiinflamatoarelor si a antibioticelor obisnuite. Astfel, pacientul isi poate relua activitatea imediat.

3.Pot aparea o sumedenie de complicatii

Riscurile si complicatiile sunt foarte rare si lista lor este una foarte scurta. Dupa operatie pacientul poate resimti disconfort local, din cauza unei usoare inflamatii, dar riscul de infectie este minim. Toate aceste „complicatii” sunt normale in cazul unei interventii de natura chirurgicala, care presupune incizii, suturi.

4.Implanturile dentare nu dureaza o viata

Fiecare organism in parte difera fata de celalalt, deci durata implanturilor dentare difera si ea in functie de pacient. La durata contribuie desigur si materialul din care implantul dentar este confectionat. Sistemele de implant dentar Fast&Fixed au o garantie foarte lunga, de peste 20 de ani, datorata modului in care sunt orientate implanturile angulate, la unghiuri de 0° si 35°, care asigura o rezistenta deosebita. Protezele atasate implanturilor dentare au aceeasi garantie ca si sistemul Fast & Fixed, pentru a oferi confort pe termen lung.

5.Protezele sunt mai sigure decat implanturile dentare

Principala diferenta dintre implant si proteza este aceea ca implantul dentar nu afecteaza si alti dinti. Protezele clasice, puntile dentare, au un dezavantaj major si anume dauna majora asupra celorlalti dinti alaturati, sanatosi, carora li se aplica o inlaturare de smalt si o scoatere de nerv. In oglinda, avem implantul dentar care este cea mai avantajoasa, naturala si durabila solutie de rezolvare a problemelor. Aduce atat avantaje de ordin estetic, cat mai ales functionale.

6.Exista limita de varsta

Acest mit este cel mai fals dintre toate. Tratamentul de implantare dentara este contraindicat doar persoanelor carora nu le-au crescut definitiv osoasele maxilare. Ceea ce conteaza este varsta edentatiei, adica de cat timp lipseste dintele de pe arcada, nu si varsta in sine a pacientului. Nu exista o limita superioara de varsta, implanturile dentare fiind ideala si pentru pacientii in varsta, cu proteze totale.

7.Se intretine foarte greu

Implantul dentar nu presupune o rutina speciala de ingrijire, el avand nevoie de acelasi tratament ca si dintii naturali. Periajul si utilizarea regulata a atei dentare si a apei de gura, in fiecare zi, sunt de ajuns. Ele trebuie de asemenea completate cu vizite la stomatolog, de cel putin doua ori pe an. Fumatorilor le este recomandat sa renunte la viciu in cazul unor implanturi dentare, dar sunt sfatuiti sa faca acelasi lucru si daca au pur si simplu o carie sau merg la un detartraj de rutina, intrucat fumatul dauneaza foarte mult dintilor.

8.Nu ai voie sa faci RMN

Este adevarat ca aparatele RMN pot interfera cu obiectele feroase sau feromagnetice, dar materialele din care sunt confectionate implanturile dentare nu fac parte din aceasa categorie. Investigatia de RMN si procedura de implant sunt ambele minim invazive si nu se afecteaza cu nimic una pe cealalta.

9.Implanturile dentare costa prea mult

Cand vine vorba de sanatate, este foarte gresit sa iei decizii dominat de factorul banesc si nu de cel calitativ. Desi este cea mai buna alegere pentru anumiti pacienti, acestia ajung sa respinga imediat posibilitatea de implantare dentara din cauza banilor. Trebuie luat in calcul insa faptul ca Fast&Fixed este cel mai avantajos sistem de implanturi dentare, deoarece ofera posibilitatea planificarii exacte a timpului necesar pentru interventie, a costurilor si a gradului de eficienta a tehnologiei. Astfel, pacientul nu se mai loveste de nesiguranta financiara, care apare de cele mai multe ori in timpul tratamentelor stomatologice de rutina.

Trei proceduri distincte, extractiile, inserarile de implant dentar si protezarea imediata, pot fi executate intr-o singura sedinta, fapt datorat tehnologiei revolutionare Fast&Fixed care foloseste structura osoasa existenta a pacientului si raspunde nevoilor acestuia.

Acestea fiind scrise, lasa la o parte teama si informatiile false si bucura-te de tehnologiile de moment, care printr-un simplu implant dentar iti ofera rezultate rapide la costuri avantajoase. Un zambet frumos valoreaza cat o mie de cuvinte, la fel cum si o masa savurata cu placere, zece minute de ras copios si o viata sociala activa sunt far’ de pret!